SEGUINT LA 60 DIVISIÓ REPUBLICANA (1)

2016-03-08 06:50

       A la tornada de permís els primers dies de desembre de 1938,  el lloc de Josep Mª Sas ja no va ser a Arbeca fent trinxeres i fortificacions, el seu destí anirà lligat al front amb la 60 divisió  del XVIII Cos d’Exercit Republicà a la qual pertanyia.   

     Després de la desfeta del Front d’Aragó,  els pocs efectius de la 60 Divisió que havien sobreviscut als combats, les penúries  i al fred  terrible d’aquells primers mesos de 1938, van ser traslladats fins a Mollerussa; allí va establir el seu quarter general, es va refer amb la incorporació de nous efectius i passà al XV Cos d’Exercit Republicà. Els primers dies de Juny de 1938 estava pels voltants de la Bisbal de Falset i després d’un recorregut per terres lleidatanes tornà els dies previs a la Batalla de l’Ebre, incorporant-se al front sota el comandament del V Cos d’Exèrcit de Lister. Després de la derrota  de l’Ebre, el resultat no podia ser més tràgic i desolador; havia perdut gairebé deu mil dels seus dotze mil homes inicials,  es va recompondre als plans d’Urgell i passà novament al XVIII Cos d’Exèrcit Republicà.

     El diumenge dia 18 de desembre de 1938, la 60 Divisió es troba concentrada davant de Balaguer, entre la Sentiu de Sió, Bellcaire d’Urgell i Bellmunt d’Urgell. Allí hi ha Josep Mª Sas amb tots els companys del poble que havien estat aquarterats a Arbeca, estan en tensió a l’espera de l’ofensiva franquista; la tropa ho ignora, però els alts comandaments saben que el dia assenyalat és el dissabte 23 de desembre. En realitat l’exèrcit franquista ja tenia tot l’operatiu ofensiu dissenyat i preparat des del dia 12 de desembre.

     Malgrat el mal temps, l’ofensiva final de l’exèrcit franquista sobre Catalunya s’inicià puntualment el dia 23. Des de Sant Llorens de Montgai, pel sud del Tossal de Boada, s’introdueixen 112 tancs alemanys i 75 tanquetes italianes i s’enfronten a les 27, 60 i 72 Divisions del XVIII Cos d’Exèrcit Republicà. Els combats són intensos i la reculada republicana en més o menys resistència no para.

      El dia 27  de desembre la 60 divisió es troba davant de Bellmunt d’Urgell, el dia 5 de gener de 1939 els franquistes arriben a les Borges Blanques, el dia 9 cauen Arbeca i Mollerussa, el dia 10  l’acció de la 60 divisió se centra a Ossó de Sió  del que en fa una aferrissada defensa durant tres dies, però no pot evitar que el dia 13 caigui en poder dels franquistes. El dia 14 els republicans es fan forts  a  la Linea-2 i s’enfronten als franquistes de la 1ª Divisió de cavalleria.

        Una mica més al sud, el dia 15 de gener cau Tàrrega, el dia 16 Cervera que defensava la 72 Divisió republicana i, la 60 Divisió, en lenta reculada, continua lluitant intensament enmig de tancs,  artilleria, bombardeigs i combats aeris, però la superioritat aclaparadora de l’exèrcit franquista s’anava imposant. El dia  17 es troben a les proximitats de Tarroja de Segarra i, després d’intensos combats, la capacitat de resistència de la 60 Divisió, va quedar definitivament anul·lada.

       Els dies següents els combatents republicans lluiten en nuclis aïllats, i una part del que queda de la 60 Divisió segueix la dura ruta cap a Calaf, nord de Manresa, Avinyó, Santa Eulàlia de Riuprimer, nord de Vic, les Masies de Voltregà, Borgonyà, Ripoll i, el dia 3 de febrer de 1939, arriba a Campdevànol. A partir d’aquí s'inicia el calvari de la pujada a la Collada de Tosses. Enmig d’un paisatge nevat i un fred intens, llargues cues de soldats i civils segueixen la carretera en direcció a Puigcerdà trepitjant la neu. L’espectacle és tràgic, dantesc;  els camions i vehicles estimbats,  els soldats extenuats, ferits i morts per les vores de la carretera, són  la trista imatge de la derrota absoluta.

      El 6 de febrer de 1939,  els pocs efectius del XVIII Cos d’Exèrcit republicà encara no  s’havien assabentat de la caiguda de Barcelona i als pocs soldats de la 60 Divisió que hi quedaven, els arribava la noticia del seu ascens. És aleshores  que el comissari Francesco Escotti dirigint-se a ells,  els diu:

- Aquesta es la darrera felicitació oficial que rebem a Catalunya. Mireu-la bé, aquesta Catalunya, perquè qui sap quant temps haurem de lluitar per reveure-la. Mireu bé aquesta Catalunya que ens ha vist perdre el darrer combat defensant-la -

    Entre llàgrimes, a les cinc de la matinada del 14 de febrer de 1939, d’un total de  51 companyies inicials, 247 soldats republicans de la 60 Divisió creuaven la frontera; era l’última que deixava Catalunya.  Junt amb ells, centenars de milers de persones havien emprés  els durs camins de l’exili pels diferents punts fronterers. Poc després, començava la Segona Guerra Mundial i el trist destí de milers dels que havien fugit, va ser els camps d’extermini nazis.

     Els camins de l’exili dels bisbalencs van anar majoritàriament cap a França, Mèxic i Xile. Uns pocs van tornar al cap d’uns mesos quan van tenir garanties que es respectarien les seves vides, uns altres van tornar al cap de molts anys i, n’hi va haver que ja no van tornar mai. 

“Era el dia de Nadal a Paris i ens vam reunir un grup d’exiliats catalans. Aquell dia volíem trobar una mica de caliu de la terra, de la terra catalana que havíem deixat i que ens era prohibida. L’enyorança ens vencia i, entre llàgrimes, cantàvem “L’Emigrant” i “La Santa Espina.”  (Dolores Perelló a la tornada de l'exili)

     Al febrer de 1939, la situació a la Bisbal era estranyament tranquil·la, però freda i trista; al poble la guerra ja havia acabat, però el trauma que havia deixat no es podia amagar; els morts pel bombardeig, al front, als camps de concentració  i a les presons, eren ferides que trigarien molt en curar-se i, algunes, encara persisteixen  avui.

     A casa de Josep Mª Sas, es vivia el trauma, la desesperació i el turment de no tenir cap noticia d’ell, la incertesa era un calvari per a tots; i així seguí el mes de febrer, el mes de març, fins què... arribà l’última carta.

       A finals de març o primers d’abril una carta arribà a la família, no tenia data ni lloc, posava “en campanya”, era tan sols un tros de paper petit. Davant  la  impossibilitat de  fer-la arribar directament al poble, la carta havia estat dirigida a un amic de Tarragona per tal que la fes arribar a la seva família; probablement va estar feta el 10 de gener pels voltants d'Ossó de Sió, on es trobava  la 60 Divisió del XVIII cos d’Exèrcit republicà;  aquell dia havia estat tranquil al front i hauria pogut escriure, molts ho van fer, el correu anava relativament bé però no devia durar massa perquè Tarragona era ocupada pels franquistes el dia 15.

     Per aquells dies, Josep Mª Sas s’havia assabentat amb molt retard pels parts de guerra, que el seu poble havia estat ocupat pels franquistes el dia 31 de desembre, no sabia res de casa ni del destí que havia pogut córrer la seva família i, això, coneixent el seu caràcter, el devia turmentar. Passaven  els dies i res  se’n sabia d’ell.

      Miquel Sas tenia aleshores poc més de 6 anys i recorda el trasbals, la desesperació i la tristesa que es vivia a casa seva, al comprovar que el seu pare no apareixia i l’incomprensible que resultava per a ell aquesta desaparició. Del seu pare li queda el record del comiat. Aquell dia de primers de desembre de 1938 tan sols feia dues setmanes que havia acabat la Batalla de l'Ebre i l'exercit franquista es trobava en compàs d'espera a la marge dreta del riu, a pocs km. del poble que estava ple de militars republicans.  A primera hora del mati tots tres, pare, mare i fill, van sortir de casa en direcció al pont de la carretera on hi havia el control militar, el dia era glacial i de boira espessa. En arribar al pont va arribar també el moment del comiat; tots tres es van fondre abraçats com un sol cos, tots tres es van omplir  de petons sense saber com separar-se,  fins què, el seu pare pujava al camió i desapareixia en direcció a Lleida enmig d’una vall i serra de Montsant invisibles per l’espessa i gèlida boira, el dia que havia de ser el de l'últim adéu.

    A la 60 Divisió hi havia un bon grup de soldats del poble que havien estat aquarterats a Arbeca i aviat se sabé que havien estat fets presoners. Un cop alliberats, es van poder conèixer alguns detalls dels fets:

Era cap al vespre-nit del 19 al 20 de gener de 1939, i es trobaven a la comarca de la Segarra, la situació era confusa i varen ser sorpresos pels franquistes, hi va haver molts morts i van fer molts presoners. En el camí cap al camió que els havia de transportar, el company del poble Lluís Gibert, li sembla veure tirat al terra un company de la Palma d’Ebre, s’hi atansa per comprovar si està ferit o mort, però és colpejat al cap amb la culata per un soldat franquista. Els camions els van portant cap a Balaguer i els deixen en un cine. En diferents tandes van arribant, Leonilo Masip, Lluís  Gibert i altres companys, el local s’anava omplint de presoners fins a quedar completament atapeït, però Josep Mª Sas i altres tres companys amics,  mai van arribar en aquell cine.

   Acabada la guerra, el pare, la muller i la germana de Josep Mª Sas, van buscar per Cervera i tota la zona i també al camp de concentració de Burgos amb resultat sempre negatiu.

 

emg  (ENTRE LA GUERRA I LA PAU, LA NOSTRA GUERRA)

 

SIGUIENDO LA 60 DIVISÓN REPUBLICANA (1)

     A la vuelta de permiso los primeros días de diciembre de 1938, el puesto de Josep M ª Sas ya no fue en Arbeca haciendo trincheras y fortificaciones, su destino irá ligado al frente con la 60 división del XVIII Cuerpo de Ejército Republicano a la que pertenecía.

      Después de la derrota del Frente de Aragón, los pocos efectivos de la 60 División que habían sobrevivido a los combates, las penurias y el frío terrible de aquellos primeros meses de 1938, fueron trasladados hasta Mollerussa; allí estableció su cuartel general, se repuso con la incorporación de nuevos efectivos y pasó al XV Cuerpo de Ejército Republicano. Los primeros días de Junio ​​de 1938 estaba por los alrededores de la Bisbal de Falset y después de un recorrido por tierras leridanas volvió los días previos a la Batalla del Ebro, incorporándose al frente bajo el mando del V Cuerpo de Ejército de Lister. Tras la derrota del Ebro, el resultado no podía ser más trágico y desolador; había perdido casi diez mil de sus doce mil hombres iniciales, se recompuso en los llanos de Urgell y pasó nuevamente al XVIII Cuerpo de Ejército Republicano.

     El domingo día 18 de diciembre de 1938, la 60 División se encuentra concentrada frente a Balaguer, entre la Sentiu de Sió, Bellcaire de Urgell y Bellmunt d'Urgell. Allí está Josep M ª Sas con todos los compañeros del pueblo que habían sido acuartelados en Arbeca; están en tensión a la espera de la ofensiva franquista; la tropa lo ignora, pero los altos mandos saben que el día señalado es el sábado 23 de diciembre. En realidad el ejército franquista ya tenía todo el operativo ofensivo diseñado y preparado desde el día 12 de diciembre.

      A pesar del mal tiempo, la ofensiva final del ejército franquista sobre Cataluña se inició puntualmente el día 23. Desde Sant Llorens de Montgai, por el sur del Tossal de Boada, se introducen 112 tanques alemanes y 75 tanquetas italianas y se enfrentan a las 27, 60 y 72 Divisiones del XVIII Cuerpo de Ejército Republicano. Los combates son intensos y el retroceso republicana en más o menos resistencia no para.

       El día 27 de diciembre la 60 división se encuentra delante de Bellmunt d'Urgell, el día 5 de enero de 1939 los franquistas llegan a las Borges Blanques, el día 9 caen Arbeca y Mollerussa, el día 10 la acción de la 60 división se centra en Ossó de Sió y durante tres días hace una  dura resistencia, pero no puede evitar que el día 13 caiga en poder de los franquistas. El día 14 los republicanos se hacen fuertes en la Linea-2 y se enfrentan a los franquistas de la 1 ª División de caballería.

         Un poco más al sur, el día 15 de enero cae Tàrrega, el día 16 Cervera que defendía la 72 División republicana y, la 60 División, en lenta retroceso, continúa luchando intensamente en medio de tanques, artillería, bombardeos y combates aéreos, pero la superioridad aplastante del ejército franquista se iba imponiendo. El día 17 se encuentran en las proximidades de Tarroja de Segarra y, tras encarnizados combates, la capacidad de resistencia de la 60 División, quedó definitivamente anulada.
        Los días siguientes los combatientes republicanos luchan en núcleos aislados, y una parte de lo que queda de la 60 División sigue la dura ruta hacia Calaf, norte de Manresa, Aviñón, Santa Eulàlia de Riuprimer, norte de Vic, las Masies de Voltregà, Borgonyà , Ripoll y, el día 3 de febrero de 1939, llega a Campdevànol. A partir de aquí se inicia el calvario de la subida a la Collada de Toses. En medio de un paisaje nevado y un frío intenso, largas colas de soldados y civiles siguen la carretera en dirección a Puigcerdà pisando la nieve. El espectáculo es trágico, dantesco; los camiones y vehículos despeñados, los soldados extenuados, heridos y muertos por los bordes de la carretera, son la triste imagen de la derrota absoluta.

       El 6 de febrero de 1939, los pocos efectivos del XVIII Cuerpo de Ejército republicano aún no se habían enterado de la caída de Barcelona y a los pocos soldados de la 60 División que quedaban, les llegaba la noticia de su ascenso. Es entonces que el comisario Francesco Escott dirigiéndose a ellos, les dice:

- Esta es la última felicitación oficial que recibimos en Cataluña. Mirad bien, esta Cataluña, porque quién sabe cuánto tiempo tendremos que luchar para volver a verla. Mirad bien esta Cataluña que nos ha visto perder el último combate defendiéndola -

     Entre lágrimas, a las cinco de la madrugada del 14 de febrero de 1939, de un total de 51 compañías iniciales, 247 soldados republicanos de la 60 División cruzaban la frontera; era la última que dejaba Cataluña. Junto a ellos, cientos de miles de personas habían emprendido los duros caminos del exilio por los diferentes puntos fronterizos. Poco después, comenzaba la Segunda Guerra Mundial y el triste destino de miles de los que habían huido, fueron los campos de exterminio nazis.
      Los caminos del exilio de los bisbalenses fueron mayoritariamente hacia Francia, México y Chile. Unos pocos volvieron al cabo de unos meses cuando tuvieron garantías de que se respetarían sus vidas, otros volvieron al cabo de muchos años y, hubo algunos que ya no volvieron nunca.

"Era el día de Navidad en Paris y nos reunimos un grupo de exiliados catalanes. Ese día queríamos encontrar un poco de calor de la tierra, de la tierra catalana que habíamos dejado y que nos era prohibida. La añoranza nos vencía y, entre lágrimas, cantábamos "El Emigrante" y "La Santa Espina."  (Dolores Perelló al regreso de l'exilio)

      En febrero de 1939, la situación en la Bisbal de Falset era extrañamente tranquila, pero fría y triste; en el pueblo la guerra ya había terminado, pero el trauma que había dejado no se podía esconder; los muertos por el bombardeo, en el frente, los campos de concentración y en las cárceles, eran heridas que tardarían mucho en curarse y, algunas, aún persisten hoy.

      En casa de José M ª Sas, se vivía el trauma, la desesperación y el tormento de no tener ninguna noticia de él, la incertidumbre era un calvario para todos; y así siguió el mes de febrero, el mes de marzo, hasta que ... llegó la última carta.

        A finales de marzo o primeros de abril una carta llegó a la familia, no tenía fecha ni lugar, ponía "en campaña", era tan sólo un trozo de papel pequeño. Ante la imposibilidad de hacerla llegar directamente al pueblo, la carta había sido dirigida a un amigo de Tarragona para que la hiciera llegar a su familia; probablemente se hizo el 10 de enero de 1939 por los alrededores de Ossó de Sió, donde se encontraba la 60 División del XVIII cuerpo de Ejército republicano; ese día había sido tranquilo en el frente y pudo escribir, muchos lo hicieron, el correo iba relativamente bien pero no debió durar demasiado porque Tarragona era ocupada por los franquistas el día 15.

      Por aquellos días, Josep M ª Sas se había enterado con mucho retraso por los partes de guerra, que su pueblo había sido ocupado por los franquistas el día 31 de diciembre, no sabía nada de casa ni del destino que había podido correr su familia y , esto, conociendo su carácter, le debía atormentar. Pasaban los días y nada se sabía de él.

       Miquel Sas tenía entonces poco más de 6 años y recuerda el trasiego, la desesperación y la tristeza que se vivía en su casa, al comprobar que su padre no aparecía y lo incomprensible que resultaba para él esta desaparición. De su padre le quedó el recuerdo de la despedida. Ese día de primeros de diciembre de 1938 tan sólo hacía dos semanas que había terminado la Batalla del Ebro y el ejército franquista se encontraba en compás de espera en la margen derecha del río, a pocos km. del pueblo que estaba lleno de militares republicanos. A primera hora de la mañana los tres, padre, madre e hijo, salieron de casa en dirección al puente de la carretera donde estaba el control militar, el día era glacial y de niebla espesa. Al llegar al puente llegó también el momento de la despedida, los tres se fundieron abrazados como un solo cuerpo, los tres se llenaron de besos sin saber cómo separarse, hasta que, su padre subía al camión y desaparecía en dirección a Lleida en medio de un valle y sierra de Montsant invisibles por la espesa y gélida niebla, el día que había que ser el del último adiós.   

     En la 60 División había un buen grupo de soldados del pueblo que habían sido acuartelados en Arbeca y se supo que habían sido hechos prisioneros. Una vez liberados, se pudieron conocer algunos detalles de los hechos:

   Era al atardecer-noche del 19 al 20 de enero de 1939, y se encontraban en la comarca de la Segarra, la situación era confusa y fueron sorprendidos por los franquistas, hubo muchos muertos y hicieron muchos prisioneros. En el camino hacia el camión que los había de transportar, el compañero del pueblo Lluís Gibert, le parece ver tirado en el suelo un compañero de la Palma de Ebro, se acerca para comprobar si está herido o muerto, pero es golpeado en el cabeza con la culata por un soldado franquista. Los camiones los van llevando hacia Balaguer y los dejan en un cine. En diferentes tandas van llegando, Leonila Masip, Lluís Gibert y otros compañeros, el local se iba llenando de prisioneros hasta quedar completamente apretujados como sardinas, pero Josep M ª Sas y otros tres compañeros amigos, nunca llegaron a aquel cine.

    Terminada la guerra, el padre, la esposa y la hermana de José M ª Sas, buscaron por Cervera y toda la zona y también en el campo de concentración de Burgos con resultado siempre negativo.

 

emg   (ENTRE LA GUERRA Y LA PAZ, NUESTRA GUERRA)