EL TINENT REPUBLICÀ AURELIO ZURITA ARRUFAT, ÉS HOMENATJAT A LA BISBAL DE FALSET

2020-08-16 10:43

Després d’una breu visita del seu nebot (que porta el mateix nom en honor al seu oncle) el passat mes de desembre un cop localitzat, el passat diumenge 21 de maig per la tarda una vintena de familiars del tinent republicà Aurelio Zurita Arrufat vinguts d’Aiguaviva (Teruel) i Barcelona, van visitar la Bisbal de Falset.

    Després de visitar l'exposició AIXÒ VA PASSAR i d’un breu recorregut pels llocs de memòria del poble, ens vam desplaçar a la Cova Hospital de Santa Llúcia on va morir el tinent l’1 d’agost de 1938 com a conseqüència de les greus ferides rebudes a la batalla. Entre l’emoció per trepitjar el lloc i veure els plafons informatius, van poder escoltar informació detallada del que era l’hospital i el drama que s’hi vivia.  Abans de sortir cap al cementiri van deixar constància al llibre de visites del seu pas pel lloc.

Ja al cementiri ens vam situar damunt la fossa comuna, l’emoció creixia conscients que sota els nostres peus i reposaven les restes de gran quantitat de soldats que la guerra els va segar la vida, entre les quals la del tinent Aurelio. En Paco Masip, l’avi del qual era un dels enterradors, els informà detalladament de tot el que li contava el seu avi del que passava allí.

  Una foto i una petita corona de flors amb una rosa vermella al centre penjades al mur del costat de la fossa, eren la rúbrica de l’emotiu homenatge al tinent Aurelio Zurita Arrufat.

  Quan ens acomiadàvem ja era tard, uns anaven cap a Aiguaviva i uns altres cap a Barcelona, tots però amb intenció de tornar, per culminar l’homenatge al tinent Aurelio Zurita Arrufat amb la col·locació d’una làpida que el recordi.

 

Després de 80 anys buscant-te,        

per fi t'hem trobat.

Ara com sempre, 

ets dintre del nostre cor 

i la teva memòria mai més estarà sola. 

 

EL TINIENTE REPUBLICANO AURELIO ZURITA ARRUFAT, DESAPARECIDO EN LA BATALLA DEL EBRO, ES HOMENAJEADO POR SUS FAMILIARES EN LA BISBAL DE FALSET

Después de una breve visita de su sobrino (que lleva el mismo nombre en honor a su tío) el pasado mes de diciembre una vez localizado, el pasado domingo 21 de mayo por la tarde una veintena de familiares del teniente republicano Aurelio Zurita Arrufat venidos de Aiguaviva (Teruel) y Barcelona, ​​visitaron la Bisbal de Falset.

Después de visitar la exposición"AIXÒ VA PASSAR" i un breve recorrido por los lugares de memoria del pueblo, nos desplazamos a la Cueva Hospital de Santa Lucía donde murió el teniente el 1 de agosto de 1938 como consecuencia de las graves heridas recibidas en la batalla. Entre la emoción por pisar el lugar y ver los paneles informativos, pudieron escuchar información detallada de lo que era el hospital y el drama que se vivía. Antes de salir hacia el cementerio dejaron constancia en el libro de visitas de su paso por el lugar.

Ya en el cementerio nos situamos sobre la fosa común, la emoción crecía conscientes de que bajo nuestros pies reposaban los restos de gran cantidad de soldados que la guerra les segó la vida, entre ellas la del teniente Aurelio. Paco Masip, el abuelo del qual era uno de los enterradores, les informó detalladamente de todo lo que le contaba su abuelo de lo que pasaba allí.

  Una foto y una pequeña corona de flores con una rosa roja en el centro colgadas en el muro del lado de la fosa, eran la rúbrica del emotivo homenaje al teniente Aurelio Zurita Arrufat.

  Cuando nos despedíamos ya era tarde, unos iban hacia Aiguaviva y otros hacia Barcelona, ​​todos pero con intención de volver, para culminar el homenaje al teniente Aurelio Zurita Arrufat con la colocación de una lápida que lo recuerde.

Despues de 80 años buscandote,

por fin te hemos encontrado.

Ahora como siempre,

estás en nuestro corazon

i tu memoria nunca más estará sola