EL PRIORAT HOMENATJA NEUS CATALÀ I LI LLIURA LA DISTINCIÓ D’HONOR DEL PRIORAT

2015-06-06 09:21

Priorat Diari

La comarca del Priorat homenatjarà dissabte 13 de juny la filla dels Guiamets Neus Català, com a última supervivent catalana del camps d’extermini nazi i  molt especialment per la seva lluita per la justícia i per les llibertats democràtiques, la memòria dels deportats i deportades als camps d’extermini nazi, i la defensa dels drets humans. L’homenatge culminarà amb el lliurament de la Distinció d’Honor del Priorat, que ha instituït el Consell Comarcal del Priorat i que s’atorga per primer cop.

L’homenatge està previst que comenci a les 17 hores del dia 13 de juny, i tindrà lloc al Teatre l’Artesana de Falset. Més enllà del lliurament de la Distinció d’Honor del Priorat, l’acte comptarà amb diversos parlaments, ball de gegants, ballades de jotes prioratines i l’actuació de Marina Rossell. Entre les intervencions previstes hi ha les de la consellera de Benestar i Família  de la Generalitat, Neus Munté; del president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia; de la presidenta d’Amical Ravensbruck, Anna Sallés; i el parlament en nom de Neus Català que farà la seva filla, Margarita Català.

El lliurament de la distinció respon a un acord del plenari del Consell Comarcal del Priorat del passat mes d’abril, que d’aquesta manera la reconeix com a figura de referència de la lluita antifranquista i de la recuperació de la memòria  de les dones i els homes que foren deportats als camps d’extermini nazi, una experiència que va viure en primera persona,  en ser internada en el camp de Ravensbrück, i que s’ha encarregat de difondre entre la societat, amb l’única finalitat que aquells terribles fets no restin en l’oblit.

El Consell Comarcal del Priorat entén que Neus Català es mereix un homenatge de la seva pròpia comarca, que se suma als nombrosos reconeixements públics, tant a França, amb la concessió de la Creu de Guerra amb Palmes i la Creu de la França Lliure; com a Catalunya, amb el lliurament per part de la Generalitat de Catalunya de la Creu de Sant Jordi; de la Medalla d'Or al Mèrit Cívic per part de l'Ajuntament de Barcelona i de la Medalla d’Or de la Generalita, entre d’altres. 

 

EL PRIORATO HOMENAJEA NEUS CATALÀ Y LE ENTREGA LA DISTINCIÓN DE HONOR DEL PRIORAT

Priorat Diari

La comarca del Priorat homenajeará el sábado 13 de junio la hija de Els Guiamets Neus Català, como última superviviente catalana del campos de exterminio nazi y muy especialmente por su lucha por la justicia y por las libertades democráticas, la memoria de los deportados y deportadas a campos de exterminio nazi, y la defensa de los derechos humanos. El homenaje culminará con la entrega de la Distinción de Honor del Priorat, que ha instituido el Consejo Comarcal del Priorat y que se otorga por primera vez.

El homenaje está previsto que comience a las 17 horas del día 13 de junio, y tendrá lugar en el Teatro la Artesana de Falset. Más allá de la entrega de la Distinción de Honor del Priorat, el acto contará con varios parlamentos, baile de gigantes, bailes de jotas prioratinas y la actuación de Marina Rossell. Entre las intervenciones previstas están las de la consejera de Bienestar y Familia de la Generalitat, Neus Munté; del presidente del Consejo Comarcal del Priorat, Juan Carlos García; de la presidenta de Amical Ravensbruck, Anna Sallés; y el parlamento en nombre de Neus Català que hará su hija, Margarita Català.

La entrega de la distinción responde a un acuerdo del plenario del Consejo Comarcal del Priorat el pasado mes de abril, que de esta manera la reconoce como figura de referencia de la lucha antifranquista y de la recuperación de la memoria de las mujeres y los hombres que fueron deportados a los campos de exterminio nazi, una experiencia que vivió en primera persona, al ser internada en el campo de Ravensbrück, y que se ha encargado de difundir entre la sociedad, con el único fin de que aquellos terribles hechos no queden en el olvido.

El Consejo Comarcal del Priorat entiende que Neus Català se merece un homenaje de su propia comarca, que se suma a los numerosos reconocimientos públicos, tanto en Francia, con la concesión de la Cruz de Guerra con Palmas y la Cruz de la Francia Libre; como Cataluña, con la entrega por parte de la Generalidad de Cataluña de la Cruz de San Jorge; de la Medalla de Oro al Mérito Cívico por parte del Ayuntamiento de Barcelona y de la Medalla de Oro de la Generalitat, entre otros.