El Premi Ramon Barnils guardona un documental ebrenc sobre la fossa de la Guerra Civil de Móra d'Ebre

2022-12-24 06:58

Els creadors del documental 'La Llibreta del doctor Gras ' recollint el Premi Ramon Barnils | Grup Ramon Barnils

 

El vuitè Premi Ramon Barnils ha guardonat aquest dimecres el documental ebrenc ‘La llibreta del doctor Gras’, que aborda la fossa civil més gran que s’ha exhumat mai al país. El premi en la categoria d’àmbit local i comarcal ha reconegut la feina feta de Júlia Albacar, Andreu Prunera i David Barreda. El premi és de 1.500 euros
 

Pel que fa al documental ‘La llibreta del doctor Gras’, que es pot veure al canal de Youtube de Produccions Ventdedalt, es va estrenar el 30 de setembre a la Mostra Front, la Mostra Internacional de cinema entre conflicte i pau de Corbera d’Ebre (Terra Alta).

La investigació recull la història de la fossa de la guerra civil situada a Móra d’Ebre, la més gran que s’ha exhumat a Catalunya. A partir de la nota en la llibreta d’un cirurgià de l’exèrcit republicà es troba la pista d’un excombatent de la Batalla de l’Ebre. Arran d’això, es va exhumar una fossa que va recuperar les restes humanes de 177 excombatents de la Batalla de l’Ebre.

El jurat l’ha premiat per la gran varietat de fonts i aportació de testimonis directes, la contextualització, la feina de recerca i el tractament rigorós i sensible.

El Premi Ramon Barnils d’aquest 2022 ha comptat amb un jurat format pel cap d’Informatius de Cugat Mèdia, Albert Solé; la representant de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i coordinadora del diari 20minutos, Isabel Serrano; la professora de periodisme a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Candela Ollé; el periodista i delegat de Camp de Tarragona – Terres de l’Ebre de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Jordi Marsal; el periodista del programa ‘Sense Ficció’ de TV3 i premiat en edicions anteriors Carles Prats i el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs.

Els humoristes Marc Sarrats i Maria Rovira han presentat la gala d’aquest dimecres a la Sala Moragues del Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona on s’han lliurat els premis.