DE LA VALL DE RHODDA A LA VALL DEL MONTSANT

2020-07-03 17:23

A les 11 h. del mati del dia 8 de maig de 2005 el cementiri municipal de La Bisbal de Falset i la Cova-Hospital de Santa Llúcia tornaven a ser llocs de record i retrobament entre  britànics i bisbalencs. Com al novembre de 2001 intervingueren en primer lloc l’Angela Jackson que va fer la presentació de l’acte i l’Alcalde Lluís Masip Sans que donà la benvinguda a tots. Després, Mister Geoff Cowling, Cònsol General Britànic a Catalunya que encapçalava la comitiva britànica, en un català perfecte inicià el seu parlament manifestant que la Batalla de l’Ebre havia estat la primera gran batalla de la Segona Guerra Mundial, i d’ella diu:

...Allí es lliurà la major batalla aèria que el món havia vist fins aleshores, en què al juliol de 1938 tres-cents avions alemanys, italians i russos operaven diàriament en el cel sobre l’Ebre. A la Batalla de l’Ebre la Luftwafe (força aèria alemanya) polia les tàctiques que faria servir més tard contra la RAF a l’inici de la Batalla de la gran Bretanya.

     Els arxius de l’Imperial War Museum” de Londres contenen  un film alemany gravat en plena Batalla de la Gran Bretanya l’agost de 1940, en què bombarders Stuka anaven escortats per un esquadró de caces Me-109 que encara lluïen els colors que la legió Còndor utilitzà durant la Guerra Civil Espanyola. Aquesta aviació, aquests pilots, i el personal de terra haurien operat a l’Ebre, a la Batalla de Polònia, a la de França i a la de la Gran Bretanya. Per aquells pilots de la Luftwaffe, la Segona Guerra Mundial no va començar el 3 de setembre de 1939, sinó que havien estat lluitant des de feia dos anys a Espanya i en el cel de l’Ebre a Catalunya

    En la intervenció final de Robert Menai Williams, fill d’Alun Menai, hi hagué mostres d’agraïment i freqüents referències  a les vivències del seu pare en aquells dies de guerra, manifestant alhora la il·lusió que tots dos sentien per haver tornat i pel retrobament del lloc on descansen les restes del seu amic, Harry Dobson.

      Després de les flors,  Alun Menai diposità sobre la tomba comuna d’aquell petit cementiri de la vall del Montsant, un grapat de carbó de les mines gal·leses de la vall de Rhondda.  En l’emotivitat d’aquells moments, Catalunya i el País de Gal·les no tan sols s’agermanaven per la seva terra i la seva gent, sinó també pels seus morts que, entre boscos i oliveres allí reposen.

     A la vall de Rhodda, Harry Dobson havia vist la primera llum i, aquella llum, s’apagà per a ell prematurament  i per a sempre, a la vall del Montsant.

    Un petit cor gal·lès tancava la primera part de l’acte del cementiri amb la cançó popular “My gen i freddwyd”

... “Vaig tenir un somni ...d’un  món sense soldats ni armes, ni violència ni opressió; oh, que arribi el dia en el qual tota la gent del món camini agafada de la ma”

 

A las 11 h . de la mañana del día 8 de mayo de 2005 el cementerio municipal de La Bisbal de Falset y la Cueva -Hospital de Santa Lucía volvían a ser lugares de recuerdo y reencuentro entre británicos y bisbalencs . Como en noviembre de 2001 intervinieron en primer lugar el Angela Jackson que hizo la presentación del acto y el Alcalde Luis Masip Sans que dio la bienvenida a todos . Después, Mister Geoff Cowling , Cónsul General Británico en Cataluña que encabezaba la comitiva británica , en un catalán perfecto inició su parlamento manifestando que la Batalla del Ebro ha había sido la primera gran batalla de la Segunda Guerra Mundial , y de ella dice :

... Allí se libró la mayor batalla aérea que el mundo había visto hasta entonces , en la que en julio de 1938 trescientos aviones alemanes , italianos y rusos operaban diariamente en el cielo sobre el Ebro . En la Batalla del Ebro la Luftwafe ( fuerza aérea  alemana ) pulía las tácticas que utilizaría más tarde contra la RAF al inicio de la Batalla de la gran Bretaña .
     Los archivos del Imperial War Museum " de Londres contienen un film alemán grabado en plena Batalla de Gran Bretaña en agosto de 1940 , en el que bombarderos Stuka iban escoltados por un escuadrón de cazas Me- 109 que todavía lucían los colores que la legión Cóndor utilizó durante la Guerra Civil Española . Esta aviación , estos pilotos , y el personal de tierra habrían operado en el Ebro , en la Batalla de Polonia , a la de Francia y la de Gran Bretaña . Para aquellos pilotos de la Luftwaffe , la Segunda Guerra Mundial no comenzó el 3 de septiembre de 1939 , sino que habían estado luchando desde hacía dos años en España y en el cielo del Ebro en Cataluña
    

   En la intervención final de Robert Menai Williams , hijo de Alun Menai , hubo muestras de agradecimiento y frecuentes referencias a las vivencias de su padre en aquellos días de guerra , manifestando al mismo tiempo la ilusión de que ambos sentían por haber vuelto y por reencuentro del lugar donde descansan los restos de su amigo , Harry Dobson .

      Después de las flores , Alun Menai depositó sobre la tumba común de aquel pequeño cementerio del valle del Montsant , un puñado de carbón de las minas galesas del valle de Rhondda . En la emotividad de esos momentos , Cataluña y el País de Gales no sólo hermanaban por su tierra y su gente , sino también por sus muertos que , entre bosques y olivos allí reposan .
     En el valle de Rhodda , Harry Dobson había visto la primera luz y , esa luz , se apagó para él prematuramente y para siempre , en el valle del Montsant .
    Un pequeño coro galés cerraba la primera parte del acto del cementerio con la canción popular "My origen y freddwyd "
... " Tuve un sueño ... de un mundo sin soldados ni armas , ni violencia ni opresión; oh , que llegue el día en el que toda la gente del mundo camine cogida de la m
ano"