84 ANYS DEL FINAL DE LA BATALLA DE L'EBRE

2022-11-16 10:44
Al novembre de 1938 a la Bisbal es viuen els últims dies de la Batalla de l'Ebre, la desfeta republicana és un fet, l’aviació franquista sobrevola contínuament el poble, els combats aeris són una constant i l’hivern s’acosta però la gent continua vivent per les coves: no s’atreveix a tornar al poble. Mentrestant, en un intent desesperat de contenir l’avanç Franquista unitats d’artilleria republicanes són enviades des de la zona del Segre cap a l’Ebre. A la una de la matinada del dia 4 de novembre, surt de les proximitats d’Arbeca i les Borges Blanques, una caravana de camions transportant aquest material i passen per la Bisbal al voltant de dos quarts de quatre de la matinada. La lluna que il·luminava la nit quan han sortit, ja s’ha post; el poble està sense llum, la foscor aquí és total i el silenci de la vall és bruscament trencat pel rugir dels camions que circulen per la carretera que discorre per sota del poble en direcció a Vinebre.
El 16 de novembre, després de 115 dies de lluita s’ha consumat la derrota republicana; així ho anunciava en un comunicat l’Exèrcit Republicà, donant per acabada la Batalla de l’Ebre. El dia 17 les últimes tropes republicanes cruen per Flix i el mateix tinent coronel Manuel Tagüeña acciona el dispositiu de demolició del pont de ferro.
Desprès de la derrota de l’Ebre, el que quedava de l’Exèrcit Republicà intentà referse, el poble era un formiguer de militars als quals se’ls intenta aixecar la moral amb la distribució d'uns pamflets que animen a continuar la lluita; més de 50 mil se’n van repartir per la tropa; havien estat impresos per la impremta ambulant de Joaquim Varela, sergent i comissari de la Companya de Transmissions de la 227 Brigada Mixta de la 42 Divisió republicana a Margalef, el poble del costat, base de la 42 Divisió i residència del General Manolín. Però no hi va haver contraatac ni victòria: el 23 de desembre l'Exercit Franquista inicià l'ofensiva final sobre Catalunya.