CATALUNYA EXPERIENCE - La crítica

2016-10-09 07:39

Fotografies: Cova Hospital de Santa Llúcia de la Bisbal de Falset

MÒNICA PLANAS - DIARI ARA 

   Aquesta setmana tornava Catalunya Experience amb la sensacional Ivana Miño com a conductora d’una ruta que ens anunciava que seria molt especial. I el que podia semblar un tòpic televisiu per crear expectatives, de seguida vam veure que era veritat. Els germans Green, la Katie i en Barnie, arribaven des d’Anglaterra per fer una cosa més que una simple excursió per conèixer paisatges bonics del nostre país. Gràcies al programa de TV3 van resseguir els passos dels seus avis, un matrimoni britànic que va venir a lluitar a la Batalla de l’Ebre contra el feixisme des de les files del bàndol republicà. L’avi, però, va morir el 17 d’agost del 1938 i l’àvia, després de treballar com a infermera i administrativa, va tornar a Anglaterra per tornar a fer-se càrrec dels seus fills.

El programa, preparat des d’una sensibilitat extraordinària i amb una feina de producció laboriosa, va acompanyar la Katie i en Barnie pels últims paisatges que va veure el seu avi. Un recorregut que a causa de l’emoció que van experimentant aconsegueix un crescendo narratiu molt impactant tant per als protagonistes com per als espectadors. Ivana Miño és hàbil per fer-se, de manera molt natural, propera als visitants, convertir-se en una amfitriona excel·lent i aportar dosis de sensibilitat des d’una discreció absoluta. Mai és la protagonista però sempre dota l’escena d’un clima agradable que fa aparèixer el millor dels visitants. A nivell de guió i direcció, la idea d’obsequiar en Barnie amb un diari de viatge perquè pugui relatar al seu fill, en un futur, la seva experiència a Catalunya i rememorar la del besavi durant la Batalla de l’Ebre funciona a la perfecció perquè converteix el programa en una cosa útil per a la posteritat.

Fotos, cartes, paisatges, plaques... van construint un trencaclosques molt ben encaixat que recupera la vivència dels avis Green. Alguns del moments que transmetien més emocions es produeixen quan descobreixen exposada la foto de l’àvia treballant a l’hospital de campanya, el lloc exacte on va morir l’avi, o quan el nét neteja amb llàgrimes el nom de l’avi a la placa que homenatja els caiguts en la batalla. “He plorat més aquesta setmana del que he plorat en anys”, deia en Barnie. “És molt trist, però és encoratjador i gratificant”, deia la Katie. I és que més enllà d’una Catalunya Experience, el programa es converteix en un procés curatiu de dol per entendre qüestions del passat familiar. És un reconeixement a la feina que van fer. Una emissió excel·lent que uneix història, pedagogia, emoció i territori. I una manera simbòlica de retornar als Green, en la mesura del possible, la generositat que van tenir els seus avis quan van venir a Catalunya a defensar la llibertat i a combatre unes idees les conseqüències de les quals encara patim.

MÒNICA PLANAS - DIARI ARA 

Esta semana volvía Catalunya Experience con la sensacional Ivana Miño como conductora de una ruta que nos anunciaba que sería muy especial. Y lo que podía parecer un tópico televisivo para crear expectativas, enseguida vimos que era verdad. Los hermanos Green, Katie y en Barnie, llegaban desde Inglaterra para hacer algo más que una simple excursión para conocer paisajes bonitos de nuestro país. Gracias al programa de TV3 seguir los pasos de sus abuelos, un matrimonio británico que vino a luchar en la Batalla del Ebro contra el fascismo desde las filas del bando republicano. El abuelo, pero, murió el 17 de agosto de 1938 y la abuela, después de trabajar como enfermera y administrativa, regresó a Inglaterra para volver a hacerse cargo de sus hijos.
 
El programa, preparado desde una sensibilidad extraordinaria y con un trabajo de producción laboriosa, acompañó Katie y Barnie los últimos paisajes que vio su abuelo. Un recorrido que debido a la emoción que van experimentando consigue un crescendo narrativo muy impactante tanto para los protagonistas como para los espectadores. Ivana Miño es hábil para hacerse, de manera muy natural, cercana a los visitantes, convertirse en una anfitriona excelente y aportar dosis de sensibilidad desde una discreción absoluta. Nunca es la protagonista pero siempre dota la escena de un clima agradable que hace aparecer el mejor de los visitantes. A nivel de guión y dirección, la idea de obsequiar a Barnie con un diario de viaje para que pueda relatar a su hijo, en un futuro, su experiencia en Cataluña y rememorar la del bisabuelo durante la Batalla del Ebro funciona a la perfección porque convierte el programa en algo útil para la posteridad.
 
Fotos, cartas, paisajes, placas ... van construyendo un rompecabezas muy bien encajado que recupera la vivencia de los abuelos Green. Algunos de los momentos que transmitían más emociones se producen cuando descubren expuesta la foto de la abuela trabajando en el hospital de campaña, el lugar exacto donde murió el abuelo, o cuando el nieto limpia con lágrimas el nombre del abuelo en la placa que homenajea a los caídos en la batalla. "He llorado más esta semana de lo que he llorado en años", decía en Barnie. "Es muy triste, pero es alentador y gratificante", decía Katie. Y es que más allá de una Catalunya Experience, el programa se convierte en un proceso curativo de luto para entender cuestiones del pasado familiar. Es un reconocimiento al trabajo que hicieron. Una emisión excelente que une historia, pedagogía, emoción y territorio. Y una manera simbólica de devolver a Green, en la medida de lo posible, la generosidad que tuvieron sus abuelos cuando vinieron a Cataluña a defender la libertad y combatir unas ideas las consecuencias de las quales aún padecemos.